Wilhelm de Ruiter nieuwe hoofdtrainer voor vrouwen Tornax

Wilhelm de Ruiter is in het 2022-2023 de nieuwe hoofdtrainer van de vrouwenselectieteams van de Ruurlose volleybalvereniging Tornax. Hieronder maak je vast kennis met hem.

Wie is Wilhelm de Ruiter en welke volleybalcarrière heb je als speler achter de rug? “Op dertienjarige leeftijd ben ik begonnen als speler. In 1964 ben ik als trainer in Lobith begonnen. Ik was in dienst bij de Koninklijke Marechaussee en heb in die tijd veel wedstrijden gespeeld in politieverband. In 1968 heb ik mijn eerste vollyebaldiploma als trainer gehaald en in 1971 geslaagd voor kandidaat oefenmeester wat toen het hoogst haalbare was. Ik bezit nu VT5 de hoogste licentie die er is. In deze periode heb ik naast het trainen 22 jaargangen volleybal geschreven. Een aantal van deze jaargangen zijn uitgekomen, uiteraard in Nederland, maar ook in België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de laatste vijf jaargangen in Tsjechië. In die periode heb ik 35 artikelen geschreven over volleybal en aanverwante onderwerpen die onder andere ook gepubliceerd zijn in het vakblad voor de trainers van voetbal en korfbal.”

Bij welke verenigingen ben je actief geweest en momenteel actief als volleybaltrainer? “In de lange periode van bijna zestig jaar heb ik heel veel verenigingen gehad, waaronder  Dynamo, Alterno, Dash, DVO. Van 2014 heb ik Gemini uit Borculo, Wivoc uit Winterswijk vrouwen 1 getraind en bij Orion trainers en speelsters ondersteund. Op dit moment train ik dames 1 van LIVO uit Westervoort/Duiven, daar stop ik per 23 mei 2022.  

De visie van Tornax is om ernaar te streven dat haar teams op een zo hoog mogelijk haalbaar wedstrijd- als recreatief niveau spelen. Gelet op de huidige omvang van de vereniging en grootte/sterkte van de jeugdafdeling betekent dit dat de eerste teams in de promotieklasse van de regio moeten kunnen spelen en daardoor behoren tot de regionale top. Is dat naar jouw idee mogelijk? “Ik denk ik het wel. Ik heb een gedeelte van dames 1 tweemaal getraind en D2 zien spelen. Van dames 1 heb ik nog geen goed beeld, omdat de teamsamenstelling nog niet bekend is. Wanneer de samenstelling duidelijk is kan ik het niveau inschatten. Dames 2 en de speelsters uit de A, B en C groep heb ik nog niet zien spelen en trainen. Dat moet de komende tijd voor mij duidelijk worden. Ik zal, voor zover mogelijk, alle teams bezoeken en samen met de trainers bespreken hoe wij het niveau kunnen verbeteren, wanneer dat mogelijk is. Het is voor mij een mooie uitdaging  Ik ben een technische trainer en hecht daar veel waarde aan, hoewel techniek een middel is en geen doel.” 

Bij een van de vorige clubs leverde je een hele belangrijke bijdrage bij het tot stand komen van de leerlijnen voor de jeugd. Ben je dit ook van plan om dat bij Tornax te doen?

“Wanneer de Technische Commissie van Tornax daarom vraagt ben ik uiteraard bereid om mijn kennis en zienswijze te delen. 

Zoals gezegd ga ik alle dames- en meisjesteams langs om te inventariseren hoe het niveau is en welke mogelijkheden er zijn om ze beter te maken. Wanneer de trainers van mijn expertise gebruik wil maken sta ik daar altijd positie tegenover.  Ik bepaal niets het moet een samenwerking zijn. Ik dring mij niet op dat werkt niet.”

Hoe kijk jij naar Tornax, wat voor vereniging is het naar jouw idee en wat voor doelstelling heb je komend seizoen met de vrouwenselectie teams? “Ik ga het komend seizoen D1 trainen en coachen en D2 trainen en waar mogelijk ook coachen. Ook zal ik, zoals gezegd, wanneer daar om gevraagd wordt, trainers ondersteunen.  Ik heb alle speelsters een vragenlijst opgestuurd die ze moeten invullen met onder meer vragen over de doelstelling en hoe zij denken die te kunnen bereiken en wat ze van mij verwachten. Samen maken we dan afspraken hoe we dat gaan invullen en gaan we de doelstelling bepalen en dat zal, vermoedelijk zo goed mogelijk presteren zijn.

Na 5 wedstrijden kijken we of we met de doelstelling kunnen doorgaan of dat deze bijgesteld moet worden.”