GESCHIEDENIS

Onze geschiedenis

Het ontstaan 

De volleybalvereniging Tornax is opgericht op 24 maart 1970. Het doel van de vereniging is "het beoefenen van het volleybalspel" en door dit spel de leden een goede en sportieve geest en lichamelijke ontwikkeling aan te kweken. De naam Tornax is een fantasienaam en is geen samentrekking van Tornado en Ajax. De clubkleuren werden vastgesteld op oranje/wit en per 2002 is overgegaan naar oranje/zwart. Het aantal leden bedroeg bij de oprichting 32. Eigenlijk wilden de toenmalige aspirant-leden de oprichting reeds een half jaar eerder laten plaatsvinden, maar er was in Ruurlo één gymnastiekzaal, waar eerst de ramen moesten worden vervangen in verband met de veiligheid. 

Van sportzaal naar sporthal 

In de beginjaren hadden de trainingen en de wedstrijden plaats in de gymnastiekzaal aan de Schoolstraat. Deze zaal was eigenlijk te klein en onze vereniging moest dispensatie aanvragen aan de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo), zodat er toch wedstrijden gespeeld konden worden. In die jaren is er bij het gemeentebestuur van Ruurlo aangedrongen op de bouw van een sporthal. Deze sporthal werd opengesteld op 16 juni 1979 en verhuisde Tornax van de gymzaal naar de sporthal. 

Het aantal leden groeide de eerste jaren onstuimig; in september 1970 - 60 leden en op 13 maart 1971 werd het 100-ste lid genoteerd. Op 30 juni 1979 waren er 132 leden. In augustus van dat jaar, dus na de opening van de sporthal, werd het eerste stratenvolleybaltoernooi georganiseerd, met 36 teams. Dit had tot gevolg dat in september 1979 het ledental was uitgegroeid tot 180. 

Overige activiteiten 

In 1971 vonden de leden het wenselijk om een clubblad het licht te doen zien en het bestuur heeft zich hiervoor ingezet en in 1972 was het dan zo ver en was "Time - Out" een van de beste clubbladen van Ruurlo. Aan die traditie is in 2012 een einde gekomen toen steeds meer nieuwtjes via de site, FB en nieuwsbrieven werd gedeeld. 42 jaar Time-out, 42 jaar wel en wee van onze vereniging. 

Al snel na het oprichten is men gaan nadenken over het verkrijgen van extra inkomsten buiten de contributies. Dit heeft geleid tot een sponsorcontract met textielbedrijf Klemacon in 1975 voor 5 jaar. Helaas brandde dit bedrijf aan de Spoorstraat in 1977 af en kon het sponsorcontract niet worden afgemaakt. Daarna zijn nog diverse kledingsponsoren gevonden die Tornax hebben ondersteund en dat is heden ten dage nog steeds het geval. Ook de advertenties in het clubblad en nu op de site dragen bij aan de extra inkomsten en daarvoor zeggen wij deze adverteerders hartelijk dank. 

Wedstrijd- en recreatief volleybal 

In competitieverband is Tornax in de 3e klasse begonnen. De heren zijn doorgestoten naar de promotieklasse en hebben daar menig jaar als geduchte tegenstander gefungeerd. De dames spelen nu in de 1e klasse, maar onze jeugd komt er aan en wij verwachten binnen enkele jaren weer op een hoger plan ons partijtje mee te slaan. Niet alleen op wedstrijdniveau ging het Tornax voor de wind; ook de dames- en heren recreanten zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een vaste basis van onze vereniging. Het mix-recreanten team heeft zelfs de afgelopen jaren laten zien tot de top van Nederland te behoren met respectievelijk een 4e en 2 plaats op het NK van 2018 en 2019

Mini-volleybal wordt circulatievolleybal en daarna CMV

Volleybal bleek een moeilijke sport om aan te leren en dat heeft geleid tot CMV. Minivolleybal kent zes verschillende spelniveaus, zodat ook de jongste volleyballers stapje voor stapje op een speelse, dynamische manier het spel onder de knie kunnen krijgen. Ze beginnen met basisvormen van bewegen (gooien en vangen) en voegen daar allerlei volleybaltechnieken aan toe. Op 2 maart 2002 werd in Ruurlo het eerste circulatievolleybal toernooi georganiseerd. Sinds 2009 worden samen met de Sportfederatie Berkelland en Ruurlose scholen veel activiteiten opgepakt om het CMV bekendheid te geven. Wij doen mee aan de schoolsportdag, geven sportintro lessen op de basisscholen en organiseren het Berkelland scholenvolleybaltoernooi.

2005/2006: meest succesvolste jaar uit de geschiedenis

Het seizoen ‘05/’06 gaat in de boeken als één van de succesvolste jaren voor de bloeiende jeugdafdeling. Voor het eerst mogen 6 jeugdleden deelnemen aan de regiotrainingen. Jongens A mocht voor het eerst in de geschiedenis van Tornax om de regiobeker strijden. Mini’s niv. 6 mochten naar de regiokampioenschappen en door hun goede resultaten ook naar het Nationaal Kampioenschap. En onze mini’s worden Nationaal Kampioen!! En voor het eerst in de geschiedenis mogen twee jeugdleden van Tornax, Bas Brokking en Marieke Ooyman, meetrainen met de Nederlandse Volleybalschool.

Mini's kampioen NK 2006 sporthal